De afgelopen twee maanden heb ik meer gefietst dan in de drie jaar daarvoor. Het is heerlijk om terug te zijn in Utrecht. Om weer naar vrienden, de stad, de kroeg en de voetbalclub te fietsen geeft me het ultieme gevoel van thuis zijn. Zelfs de file in de fietsenstalling van het centraal station in de vroege ochtend op weg naar werk neem ik voor lief.

Op een regenachtige woensdagavond in oktober stapte ik ook op de fiets. Met een handvol boeken in de tas. Ik was uitgenodigd om over mijn roman Was het gras maar groen te vertellen op een ledenavond van Volunteer Correct. Deze vereniging zet zich in voor verantwoord en duurzaam internationaal vrijwilligerswerk. Samen met vijftien Nederlandse organisaties die vrijwilligers uitzenden over de hele wereld werken ze aan de ontwikkeling van deze sector. Zo helpt vrijwilligerswerk iedereen, is hun visie.

Dat laatste is precies waar de discussie na mijn boekbespreking over ging. Want: is dat (nog) wel zo? Is vrijwilligerswerk ook nuttig als je wel goed voorbereid of met de benodigde kennis op zak op stap gaat? Oftewel: helpt vrijwilligerswerk echt? In mijn roman wil ik lezers laten nadenken over deze vragen. Niet alleen door de ogen van hoofdpersoon Tom, de vrijwilliger zelf. Ook door die van Tevin, een jongen van de voetbalschool. Met name dat laatste vonden de elf leden die bij de vergadering aan tafel zaten een interessante insteek.

Een avond als deze was een van de hoofdredenen om het verhaal op papier te zetten. Om het gesprek te openen. Het was best onwennig. Niet alleen om daar als schrijver aan tafel te zitten, maar ook om de juiste toon aan te slaan tegenover een groep mensen waarvan hun baan hoofdzakelijk bestaat uit het uitzenden van vrijwilligers. Tijdens mijn verhaal probeerde ik de reacties op hun gezichten af te lezen. Soms werd er gefronst, dan weer instemmend geknikt. Ik ben benieuwd wat ze van mijn boek vinden.

Twijfel je zelf over het doen van vrijwilligerswerk? Of wil je je ervaring delen? Komende vrijdagavond vertel ik in Goes over mijn boek op een avond met dit thema als insteek. Christoffer komt ook mee, en speelt het nummer dat hij schreef bij mijn boek. Adres: Vogelzangseweg 39, in Goes. Het begint om 20.00 uur. Wees welkom!