Ik pulk het stickertje voor de webcamcamera van de computer. Het geluid van een kleine raceauto dat langs raast en plots als een belletje uit elkaar klapt, vult mijn oordopjes. Een gesprek via skype, ik kon me niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst had gehad. Het is een dinsdagmiddag, iets over half drie. Meestal begin ik op dat moment met schrijven, nu gaat mijn knie enthousiast heen en weer.

Aangezien ik weer flinke stappen heb gemaakt met het herschrijven van mijn manuscript, ben ik me verder gaan oriënteren in het uitgeefproces. Ik ging op zoek naar Nederlandse uitgevers die werken op basis van crowdfunding. Mijn zoektocht was misschien het best te vergelijken met het boeken van een vakantie. Na anderhalf jaar hard werken moet het gewoon een succes worden. Je zoekt naar een goede bestemming, lijkt even geïnteresseerd te zijn, maar haakt af op de taal. Of de plaatjes zien er toch niet zo mooi uit, de prijs is niet zo interessant. Het wordt toch net wat mooier voorgesteld dan het is. En dan opeens komt daar die ene bestemming voorbij, en denk je, dit zou het wel eens kunnen zijn.

Zo sprak ik op skype af met Maurice van Dijk, eigenaar van uitgeverij Palmslag uit Groningen. Een kleine twee weken daarvoor heb ik Maurice een mail gestuurd en mijn verhaal gedaan. De uitgeverij geeft via hun crowdfundingplatform Slagboom de mogelijkheid je boek uit te geven. Na een succesvolle crowdfunding gaat je boek het proces in zoals bij elke uitgever, en dat vind ik erg gaaf. Zo krijg je een redacteur toegewezen om het manuscript te voltooien voordat het wordt uitgebracht. Vervolgens ontvangt iedereen die heeft gefinancierd het boek, kan het in de boekwinkel komen te liggen, en is het bij Bol.com te bestellen. In grote lijnen het proces, zo je begrijpt.

Ik legde dit naast de optie van de Belgische uitgever en heb gekozen voor Palmslag. Maurice en ik zijn beiden enthousiast. Ik ga jou dus als lezer vragen om alvast in mijn boek te investeren. Retespannend. Ik geef als tegenprestatie in ieder geval een exemplaar. En als je nog iets meer geeft, krijg je er bijvoorbeeld een boekenlegger bij. Of een biertje bij de boekpresentatie. Misschien wel een lapdance. Goed, over de extra tegenprestaties moet ik nog even nadenken. Hoe het ook zij -dat streefbedrag moet gehaald worden, anders komt er geen boek.

Maar de voorspellingen zien er goed uit. Ergens in september zal de actie starten, ik heb zin om naast het afronden van mijn manuscript met de voorbereidingen bezig te gaan. Toch waait er ook af en toe onverwacht een donkere wolk over, die jullie als lezer de lucht in blazen. Zal ik het streefbedrag gaan halen? Maar als het lukt zal het boek er echt gaan komen, en dat is een heerlijk vooruitzicht.

Tot de volgende.