Tien dagen voor mijn boekpresentatie liet Lucas Moura de tijd even stilstaan: geen Champions League-finale voor Ajax. Ik trok mijn Ajax-shirt omhoog, strak over mijn hoofd. Mijn bril drukte mijn oogkassen fijn. Als de glazen waren gebroken, hadden ze op dat moment best in mijn ogen mogen steken. Kijken naar de teleurstelling op het veld, kon ik niet aan.

Ajax had in de tweede helft alles in eigen hand. De finale was binnen handbereik. Het was al meer dan een verwachting. Het gebeurde niet. Toch kijkt iedereen (terecht) terug op een geslaagd Europees seizoen.

Het zet me aan het denken over de definitie van succes. Met sprankelend voetbal vertelde de ploeg een verhaal dat aansprak. Voetballiefhebber of niet: de namen van de Ajacieden drongen huiskamers binnen waar Studio Sport op zondagavond geen zekerheidje is, ondanks dat de Champions League niet werd gewonnen.

Het is vergelijkbaar met mijn roman. Als de definitie van succes het uitverkopen van de eerste druk is, heb ik nog een lange weg te gaan. Al gaat het met één verkocht boek per twee dagen – na het verkopen van tweehonderd stuks tijdens de crowdfunding en boekpresentatie – helemaal niet slecht. Dat mijn verhaal huiskamers is binnengedrongen waar wordt nagedacht over de gevolgen van het doen van vrijwilligerswerk en waar lezers worden meegenomen in het verhaal, vind ik minstens zo belangrijk.

Vanavond begint voor Ajax de nieuwe weg naar Europees succes in de voorronde tegen PAOK. Ik hoop op aantrekkelijk voetbal. Dan komt die finaleplaats ooit vanzelf wel een keer. Net als het uitverkopen van de eerste druk.